En zen hage, også kjent som en japansk steinhage eller «kare-sansui», er et sted for meditasjon og refleksjon. Ved å lage din egen zen hage hjemme, kan du skape et rolig og fredelig rom som gir deg mulighet til å koble av fra hverdagen. Her er en enkel guide for hvordan du kan lage din egen Zen hage med elementer som Buddha-figur, sand, steiner, vannspeil og krukker.

1. Planlegg plasseringen

Først, velg et rolig hjørne av hagen din eller en balkong. Størrelsen kan variere avhengig av tilgjengelig plass, men selv en liten hage kan gi en følelse av fred og harmoni.

2. Sand

Sand er en sentral del av en Zen hage. Bruk fin, hvit sand som base. Spre sanden jevnt over området du har valgt. Sanden symboliserer vann og hav, og dens glatte overflate kan rakes i mønstre for å etterligne bølger. Dette kan også fungere som en meditativ aktivitet. (Vi har sandkassesand som funker perfekt!) Disse får du i feks Coop OBS Bygg og andre byggvarehus.

3. Steiner

Steiner representerer fjell og øyer. Velg forskjellige størrelser og former av steiner for å skape et naturlig utseende. Plasser de største steinene først, og ordne mindre steiner rundt dem for å skape balanse og harmoni. Gruppene av steiner bør være oddetall (3, 5, 7) for å følge tradisjonell japansk estetikk.

4. Buddha-figur

stort buddhahode i kermaikk i grønn skog.foto

En Buddha-figur gir hagen et fokuspunkt og et element av åndelig ro. Plasser figuren på et sentralt eller litt forhøyet sted i hagen, slik at den trekker oppmerksomheten og gir en følelse av stillhet og meditasjon.

5. Bregner

Bregner gir et frodig, grønt innslag til hagen din. Disse plantene trives i skyggefulle områder, noe som gjør dem ideelle for en zen hage. Plasser bregnene rundt kanten av hagen eller nær større steiner for å gi kontrast til sandens nøytralitet.

6. Vannspeil

Et vannspeil eller en liten dam kan tilføre et avslappende element til hagen din. Hvis plassen tillater det, inkluder et lite vannspeil for å reflektere himmelen og omgivelsene. Lyden av rennende vann kan også bidra til å skape en beroligende atmosfære.

7. Krukker

stor utekkrukke foran et steingjerde.foto

Krukker kan brukes til å plante små trær eller busker, eller til å holde dekorative elementer. Velg enkle, naturlige materialer som keramikk eller stein for krukkene. Plasser dem strategisk rundt hagen for å gi dybde og interesse.

Vedlikehold

En zen hage krever lite vedlikehold, men regelmessig raking av sanden og justering av steinene kan være en del av din daglige eller ukentlige rutine. Dette kan også fungere som en form for meditasjon.

LYKKE TIL

Namaste