Nå kommer minusgradene stadig nærmere, og det er på tide å gjøre krukkene klar for vinteren. Videre følger noen av tipsene våre for at krukkene skal komme seg hele gjennom vinteren ❄️🌨

 1. Drenering 💧
  Det viktigste du kan gjøre for at krukkene skal overlevene vinteren er å sørge for god drenering. Det betyr at vannet som samler seg opp i krukken gjennom snø, regn og fuktighet klarer å trekke ut igjen. De aller fleste keramikkrukker har et hull i bunn, noen fiber og plastkrukker må bores for dreneringshull.En viktig ting å passe på her er at jord og røtter ikke stenger igjen hullene, derfor, som en forberedelse når man planter i krukkene, bør det benyttes fiberduk nederst, med omtrent et 10cm lag med lecakuler før en ny fiberduk, før jorden kommen på toppen. På den måten sikrer du at hullene ikke tettes igjen og vannet får fritt leide ut av krukken.
 2. Opp fra bakken
  Har man muligheten, er det også en stor fordel å løfte krukkene opp fra bakken. Da dreneres krukken bedre, samt at det ikke fryser rundt bunnen på krukken. Dette kan gjøres ved hjelp av hjul eller krukkeføtterStår krukken i en skål, er det veldig viktig å snu eller fjerne denne skålen. Dersom krukken står i skålen, og vannet samles opp før det fryser, vil bunnen på krukken kunne sprekke.
 3. Form
  Noen krukkeformer har en naturlig bedre form for å tåle vinteren. Denne formen omtales gjerne som en V-form, med liknende form som på bildet over. V-formen gjør at når vannet fryser og jorden ekspanderes presses denne oppover i krukken, istedenfor ut- eller nedover. Det gjør at trykket på krukken blir mindre og hindrer at den sprekker.
 4. Materialer
  Noen materialer er naturlig mer frostsikre enn andre. Det er materialer som ikke trekker til seg fuktighet og er mer fleksible enn andre. Terracottakrukker som ikke er glasert, vil trekke til seg fuktighet og med all sannsynlighet sprekke når minusgradene kommer. En glasert terracottakrukke vil ikke trekke til seg fuktighet om den er hel og uten sprekker, og den kan derfor tåle frosten om den er av god kvalitet. De aller fleste glaserte keramikkrukker er i dag brent på en høy nok temperatur, så de bør tåle frost om dreneringen er god nok.Andre materialer som plast trekker ikke til seg fuktighet, og bør tåle frosten. Derimot er det veldig viktig at selv disse dreneres ordentlig, ellers kan de
  sprekke når vannet utvides når det fryser.